40-årsjubilerande ”Skolbalders” – alkohol- och drogfria skoldiskon blir IQ-projekt nummer 1285
Under onsdagen delade IQ ut ett diplom för att uppmärksamma att alkohol- och drogfria skoldiskon för högstadieungdomar blivit IQ-projekt nummer 1285. Diplomet delas ut för att uppmärksamma jubileet av det uppskattade arrangemanget som minskar fylla och oroligheter bland ungdomar. 

Initiativet togs 1978 av dåvarande ägaren av Balders Hage, Yngve Svensson, tillsammans med polisen och fritidsledarna i Älmhult. Målet var att minska den då höga alkoholkonsumtionen hos kommunens ungdomar. Så föddes ”Skolbalders” – alkohol- och drogfria skoldiskon för högstadie-ungdomar. Under 40 års tid har diskon arrangerats på Balders Hage, två mil utanför Älmhult. Ett arrangemang i samarbete mellan lokalägaren, fritidsledare och ett antal närliggande kommuner. 
Stefan Blomdahl, som äger Balders Hage idag, håller i upplägget och bistår med lokalen. Till hjälp har han fritidsledare och ett antal närliggande kommuner från nordöstra Skåne, Blekinge och delar av Småland. Biljetter säljs på fritidsgårdar och skolor i kommunerna. Det ingår inträde och bussfärd från hemkommunen till diskot. Alla ungdomar åker i samlad trupp från respektive kommun. Vid entrén blåser alla i alkomätare för att säkerställa att de är nyktra. För att stötta och skapa trygghet finns 20-talet fritidsledare på plats. 

– Det här är kvällar med mycket glädje. Ungdomarna ser att man kan och får ha roligt utan alkohol, slipper grupptryck kring att berusa sig och obehaget av att möta andra ungdomar som är berusade. Det är inga slagsmål och intriger då ungdomarna accepterar varandra på ett helt annat sätt när alkohol inte är inblandat. Att arrangemanget nu blir ett IQ-projekt är jätteroligt för alla involverade och vi hoppas att det kan inspirera andra, säger Stefan Blomdahl.

Om IQ och IQ-projekt
IQ är en idéburen aktör och ett fristående dotterbolag till Systembolaget, som arbetar för ett smartare förhållningsätt till alkohol. Ett IQ-projekt är ett bra exempel på en aktivitet som förebygger eller begränsar alkoholens skadeverkningar. Syftet med IQ-projekten är att sprida dem vidare som goda exempel så att fler kan göra mer. Skoldiskona blir nu IQ-projekt nummer 1285.
– Det här är ett exempel på hur man kan skjuta upp alkoholdebuten, minska fylla och skadegörelse och framför allt erbjuda ungdomar en rolig aktivitet. Ett fantastiskt exempel på hur en aktivitet kan göra skillnad. Ett positivt initiativ som jag hoppas att fler tar efter, säger Sara Dinwiddie, ansvarig för IQs nätverk.
Läs mer om IQ-projekt nummer 1285 här: https://www.iq.se/gor-skillnad/iq-certifierade-projekt/skolbalders-alkoholfria-skoldiskon-skapar-gemenskap-bland-hogstadieungdomar

För ytterligare information:
Sara Dinwiddie, ansvarig för IQs nätverk, tel 076-865 25 70, sara@iq.se
Stefan Blomdahl, Balders Hage, tel 0708-680 782, baldershagenojeab@tele2.se
_________________________________________________________________________________
IQ är en organisation som verkar för ett smartare förhållningssätt till alkohol. IQs verksamhet består av kommunikationsinsatser, rapporter och undersökningar inom aktuella alkoholfrågor samt ett rikstäckande nätverk av aktörer inom alkoholområdet. IQ är ett fristående dotterbolag till Systembolaget. Läs mer på IQ.se.